Afgelopen dinsdag was de voorstelling van {samen naar een veilig sportklimaat} Wel winnen hé in de Poorterij, Zaltbommel! De NOC NSF merkt dat er een maatschappelijk probleem is. Ouders vertonen onsportief gedrag naar kinderen, trainster, jury toe in de sporthal/sportvelden/ en dus ook turnhallen. Sport levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen! Maar die mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag… en dat wil Hamarithi voorkomen.

Hamarithi vindt het belangrijk dat turnsters van hogere divisies zich optimaal inzetten door alle trainingen te volgen en wedstrijden serieus te nemen. Maar Hamarithi streeft voornamelijk naar veel plezier in de lessen als zowel in de wedstrijden, ondanks het niveau dat het kind turnt.  Plezier komt door succesbeleving en uitdaging, wat wij als trainsters proberen te bieden. Lukt na 100 keer uiteindelijk dat lastige element, dan zijn wij als trainsters super trots! De turnster kan dan ook trots op zichzelf zijn.

Wedstrijden zijn beduidend anders. De turnster wordt uit haar comfort zone gehaald, de turnhal is anders, op eens kijkt iedereen naar je en sta je in het middelpunt van de belangstelling. Dan nog roepen ouders soms nog tegen hun kind; “En WEL Winnen hé!”
Als we dat tegen u zouden zeggen, zou u zich dan gemakkelijker voelen??? Of meer spanning krijgen?
Wij denken het laatste. En dat is juist wat nu roet in het eten kan gooien.

Hamarithi wil u een  paar mooie voorbeelden geven;
Voorbeeld 1:
Turnster A turnt ondanks de zenuwen een goede wedstrijd op drie onderdelen. Ze is alleen heel nerveus op balk en valt er 3 keer af.
Na de wedstrijd blijkt dat zij van de 30 deelnemers, 15e is geworden. Trainsters en A lopen naar elkaar toe na de wedstrijd en bespreken de uitslag. 3 goede toestellen! Turnster weet zelf waar haar groeikansen liggen. A loopt tevreden naar haar ouders en zegt; “Als ik de volgende keer nu minder val, dan zit ik in de top 10!” Ouders van A zijn teleurgesteld en reageren: ” Waarom moest je nu zovaak van die balk vallen?” “En P van die andere gymclub was veel slechter dan jij bent en die staat op het podium, hoe kan dat nou?”
Wat zou u tegen uw kind zeggen??  “Je hebt het top gedaan, jammer van die balk, dat komt volgende keer helemaal goed?! (WIJ HOPEN HET!)
Uit ervaring weten wij dat de meeste ouders heel positief en sportief reageren en dat is fijn. Maar voor die enkeling die het echt zo aanpakt, heeft alleen een medaille nog maar waarde en het niet het gevoel of de oefeningen van de turnster. Er is hier sprake van onsportief gedrag naar de kinderen toe.

Voorbeeld 2:
Turnster B draait een fantastische wedstrijd, zonder fouten. In de uitslag blijkt dat een  turnschool alle prijzen wint. Trainster begrijpt het wel, want die turnschool traint 2x zo veel. Trainster zegt tegen B dat ze het super gedaan heeft, maar dat er ook nog meisjes waren die net wat beter zijn. En dat ze trots op zichzelf moet zijn! Ouders begrijpen niet dat B geen prijs heeft. Volgens de ouders: “Het ligt dan of aan de trainster of aan de jury.” “Hoe kan dat nou?” Dit uiten ze naar het kind. Het kind wordt onzeker toe naar de trainster. Wie moet zij nu geloven?
Er is hier sprake van onsportief gedrag naar de trainster of jury toe.

Voorbeeld 3:
Turnster C turnt een wedstrijd met vele foutjes. Tweemaal een val van balk en een val van de brug. Trainster vraagt naar haar gevoel. C zegt dat ze heel zenuwachtig was. Trainster begrijpt dat en vraagt of ze tevreden is. Haar antwoord is nee.

Wanneer de uitslag bekend is blijkt dat ze toch 1e is geworden. “Ouders zijn helemaal blij met die medaille en prijzen het kind, terwijl C helemaal niet tevreden is.”
Er is sprake van onrealistisch gedrag.

Met deze voorbeelden willen wij u duidelijk maken dat Hamarithi de kinderen met veel plezier traint, maar dat wij graag sportief gedrag zien! 
Dus na een uitslag van de wedstrijd tevreden zijn over de oefeningen van uw kind, klassering en punten tellen niet mee. Het gaat om de vooruitgang van uw eigen kind. Hamarithi kan veel doen aan de oefeningen van uw kind, door ze netter te maken of te verbeteren, maar concurrentie en accomodatie, daar kunnen wij niks aan veranderen.

Wees realistisch en geef geen kinderen, uw eigen kind, de trainster of de jury de schuld!
Trainsters en jury doen hun uiterste best om de sport zo mooi te houden! Respect voor de turnsters, maar ook voor de trainsters die er zoveel tijd in steken!
En zij zeggen, net zoals dit filmpje: “IK KOM HIER OOK VOOR MIJN LOL JA!”
http://www.veiligsportklimaat.nl/theatervoorstellingen 

[notice]Zien of horen wij toch onsportief of negatief gedrag naar wie dan ook, dan verzoeken wij u vriendelijk om de turnhal te verlaten. U mag dan best een keer mee trainen of training geven, dan kunt u zelf ervaren hoe lastig turnen is!  [/notice]

En wacht is even…. de kinderen zijn al wel heel sportief bezig, geven elkaar “high fives” en handjes om elkaar succes te wensen, of na een prachtige oefening van je teamgenoot. Daar zijn wij trots op!
Een prachtig plaatje nietwaar?!

Menu