«

»

jun 04

Turnster Emma Burghout Nederlands Kampioen op vloer

Turnster Emma Burghout van C.S.V. Hamarithi uit Aalst/Nederhemert is afgelopen weekend Nederlands Kampioen geworden op het toestel vloer in het Groningse Leek. Haar clubgenootje Valérie Brandsma werd zesde van Nederland op het toestel rek. Het is de eerste keer in de geschiedenis van C.S.V. Hamarithi dat een turnster Nederlands Kampioen wordt tijdens de toestelfinale van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Zowel voor Emma Burghout als Valérie Brandsma was het de eerste keer dat zij mochten deelnemen aan een Nederlands Kampioenschap. Beide turnsters zijn afgelopen jaar gepromoveerd vanuit de vierde divisie naar de derde divisie. Emma mocht dit jaar uitkomen op Pupil 2 N3 en Valérie op Pupil 1 N3. De turnsters mochten beide al deelnemen aan de meerkampfinale, net als hun turnvriendin Iris van de Werken, die op Pupil 1 N3 uitkomt. Alledrie de dames hadden een nette meerkamp. Emma behaalde daarnaast de toestelfinale op vloer en Valérie werd op de toestellen sprong, rek en vloer als reserve aangewezen. Het was dus nog niet zeker of zij dit weekend mocht turnen.

Onder leiding van trainsters Femke Rooijens en Nadine Noorloos waren de turnsters afgereisd naar Leek in Groningen. Hier verbleven zij al vanaf vrijdag om topfit te zijn voor de wedstrijddag. Beide turnsters zijn zeer gemotiveerd en beschikken over een groot talent. Met voldoende rust en ontspanning voor de wedstrijd hoopten de trainsters het beste uit de turnsters te kunnen halen.

Een grote meevaller was er voor Valérie toen zij te horen kreeg dat de reserveturnster op rek werd ingezet. Dat betekende dat zij zich klaar mocht gaan maken om de rekfinale te turnen. Als laatste mocht Valérie haar oefening uitvoeren en dat deed ze met groot gemak. Ze turnde prachtige zwaaien en liet mooie kurbetten zien. Valérie turnde met een score van 11.850 naar een zesde plaats op het toestel.

De Zuilichemse Emma was als vijfde aan de beurt op het onderdeel vloer. Zij presteerde op de toppen van haar kunnen en wist een 13.650 te scoren, waarmee zij direct een eerste plaats in de ranking kreeg. Toch moesten er nog 3 turnsters turnen, wat het extra spannend maakte. Na elke turnster kwam de podiumplaats dichterbij. Uiteindelijk won Emma het goud en mag zij zich Nederlands Kampioen noemen op het toestel vloer.

Deel met vrienden: