«

»

apr 02

Hamarithi behaald goud, zilver en 7 toestelfinales op de halve finale NK

Afgelopen weekend turnden 6 turnsters van S.V. Hamarithi de halve finale van het Nederlands Kampioenschap in het Groningse Bellingwolde. Op vrijdag was een deel van de turnsters al vertrokken om op zaterdag fit te zijn om hun finale te turnen. De turnsters gaven alles wat ze konden geven en behaalden 4 doorstromingsplaatsen naar het Nederlands Kampioenschap, 7 toestelfinales op het Nederlands Kampioenschap en een gouden en zilveren medaille.

In de ochtend mochten Pupillen 1 N3 Emma van de werken en Mari-Lynn van Boggelen het spits afbijten. Voor Mari-Lynn was het de eerste keer op zo’n belangrijk kampioenschap en zij had dan ook de nodige zenuwen bij het eerste toestel sprong. Hierdoor kwam ze niet helemaal goed uit voor de overslag over de pegasus, maar zette toch door. Haar overslag was iets minder goed, maar met arabier streksprong haalde zij dit cijfer weer op. Emma sprong een mooie overslag met hoge afzweeffase en een nette streksalto, goed voor een 13,625. Hiermee behaalde zij een toestelfinale op het Nederlands Kampioenschap.

IMG-20170401-WA0058
Mari-Lynn was erg goed op rek. Ze turnde voor het eerst een kip met opzwaai en dit werkte in haar voordeel. De turnster kreeg een 13,200 voor haar oefening. De hoogste score van de dag en dus zien we ook Mari-Lynn terug in de toestelfinale. Balk is voor beide altijd een spannend onderdeel. Wat kleine wiebels verstoorden de routine op dit toestel, maar dit mocht niet deren. Het laatste toestel vloer zou doorslaggevend zijn voor plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap. Emma scoorde hier een 14,533 en een toestelfinale. Mari-Lynn turnde naar een 13,933.

Emma werd met een puntentotaal van 52,758 tweede en kreeg het zilver omgehangen. Mari-Lynn volgde op de voet met een puntentotaal van 52,358. Zij werd vierde. Beide turnsters zijn door naar het Nederlands Kampioenschap. Mari-Lynn turnt dan ook haar toestelfinale op rekstok en Emma mag turnen in de sprongfinale en vloerfinale.

20170401_105333
In de middag kwamen Jeugd N4 turnster Valérie Brandsma en Jeugd E turnster Emma Burghout in actie. Beide turnsters mochten beginnen op het onderdeel vloer. Valérie deed haar best om de oefening netter te maken door haar benen goed aan te spannen. Ze behaalde een 13,733. Een nette score in de middenmoot. Emma gaf zich helemaal en turnden een vlekkeloze oefening. Ze deed haar titel Nederlands Kampioen (Pupil 2 N3, 2015) eer aan. Een 12,200 was het resultaat en hiermee behaalde ze ook een toestelfinale op het toestel vloer.

Valérie heeft echte springbenen en springt zonder veel moeite over de pegasus heen. Dat was te zien toen ze haar half in, half uit mocht turnen. Het resultaat, een 11,750, was goed voor een toestelfinale op sprong. Emma bleef mooi in de middenmoot met een 11,675. De turnster zag echter wel een beetje op tegen het onderdeel brug. Vaak turnt zij een tussenzwaai na de kip en dat geeft aftrek. Tijdens haar oefening deed ze dan ook super veel moeite om de tussenzwaai te verhelpen, maar het wilde niet lukken. Toch was een 11,100 ruim voldoende voor een toestelfinale. Ook Valérie deed het hier erg goed. Zij turnde naar 13,433 en staat reserve voor de toestelfinale brug.

20170401_152210
Het laatste onderdeel balk kan nog heel veel veranderen aan de wedstrijd. Het blijft toch spannend of de turnsters niet van het toestel vallen en zo heel veel punten mislopen. Valérie turnde een keurige basisoefening en kreeg 12,067 van de jury. Emma turnde een wisselspagaat en radslag salto. Mooie elementen, die veel waard zijn. Dit deed ze vol zelfvertrouwen en dit zorgde voor een 12,450. De hoogste score op balk en dus ook hier een toestelfinale.

Valérie werd 8e in de meerkamp en mag doorstromen naar het Nederlands Kampioenschap. Ook mag zij hier de toestelfinale sprong turnen. We gaan duimen dat ze ook op brug in actie mag komen. Emma schreef opnieuw historie voor S.V. Hamarithi. Zij werd 1e op de halve finale en kreeg de gouden medaille. Ook heeft zij drie toestelfinales behaald op brug, balk en vloer. Met haar eerste plaats heeft Emma ook een nieuwe uitdaging. Zij zal komend seizoen moeten promoveren naar de 2e divisie.

20170401_151532
In de ronde erna turnde Junior D turnster Nadine Vervoorn. Nadine had pech, want zij moest turnen met een blessure aan haar voet. Ze startte goed op het toestel balk waar ze 11,300 punten kreeg. Op vloer ging zij echter de mist in. Ze miste haar sprongencombinatie doordat zij niet fit genoeg was om genoeg hoogte en beenspreiding in de sprongen te laten zien. Ook viel zij met de schroef achterover op haar billen. Dit geeft zoveel aftrek dat een doorstromingsplek in gevaar kwam.

Op sprong en brug moest zij dan ook uitstekend turnen om het NK te halen. Helaas schoot haar voet bij de eerste sprong van de springplank en maakte zij hierdoor een judorol over de pegasus. De sprong kreeg geen punten. Erg jammer, want de tweede sprong was erg mooi uitgevoerd en kreeg wel 11,950 punten.

20170401_173019
De doorstroming was hiermee bekeken, maar Nadine wou de wedstrijd netjes afmaken op brug. Dit deed ze dan ook en turnde een goede oefening. Ondanks de grote fout op vloer en sprong werd Nadine niet laatste, maar 21e.

Tessa is de eerste senior turnster voor Hamarithi, die de halve finale van het Nederlands Kampioenschap haalt. Dat alleen was al een prestatie op zich, want binnen het district turnden maar liefst 56 turnsters mee om een plekje in deze finale te krijgen. Tessa turnde een goede oefening op vloer, maar de jury waardeerde de sprongen af. Ze hield een 10,400 over, maar ging vol goede moed door met sprong. Hier turnde zij een nette half in heel uit, die haar een 11,725 opleverde.

IMG-20170401-WA0063
Op brug wist Tessa te verbazen. De losom was zeker 45 graden hoog geturnd en met de salto halve draai kwam ze direct tot stilstand. De punten op dit toestel zijn vaak niet hoog, maar een 9,700 was een prima score en zeker meer dan werd verwacht. Alleen balk moest nog geturnd worden en dan zou de doorstroming bekend worden. Tessa is erg stabiel op dit toestel en turnde dan ook een nette oefening. Helaas waren haar punten niet voldoende om door te stromen naar het Nederlands Kampioenschap.

Emma van de Werken, Mari-Lynn van Boggelen, Emma Burghout en Valérie Brandsma gaan we op 13 mei terugzien op de finale van het Nederlands Kampioenschap dat wordt gehouden in Almelo.

Deel met vrienden: